Συμπτώματα εγκυμοσύνης! Πώς να καταλάβεις ότι είσαι έγκυος;

εγκυος

19 Ιούν Συμπτώματα εγκυμοσύνης! Πώς να καταλάβεις ότι είσαι έγκυος;

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, έτσι είναι και η εμπειρία της εγκυμοσύνης της! Κάθε γυναίκα μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη της από κάποια άλλη. Επίσης, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη ακόμα και στην ίδια γυναίκα.

Γράφει η μαία Αναστασία Χαρίτου

 

συμπτωματα εγκυμοσυνης

 

Για τις γυναίκες που έχουν τακτική περίοδο κάθε μήνα το πρώτο και το πιο αξιόπιστο σημάδι της κύησης είναι η μη εμφάνιση της περιόδου.

Επειδή τα αρχικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης συχνά μοιάζουν με τα συμπτώματα που μπορεί να βιώνετε ακριβώς πριν την περίοδο, είναι πιθανό να μην αντιληφθείτε ότι είστε έγκυος!

Κάποια από τα συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας στην αρχή της κύησης, αναγράφονται παρακάτω:

 

 • Αδιαθεσία / Αίσθηση κούρασης/ Αλλαγές στη διάθεση

εναλλαγές στη διάθεση εγκυμοσύνη

Η αίσθηση κούρασης είναι φυσιολογική και συχνή στην εγκυμοσύνη, ειδικά τις πρώτες 12 εβδομάδες ή και περισσότερο. Μια γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει να αισθάνεται  ασυνήθιστη κούραση,ή και υπνηλία από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά τη σύλληψη, ακόμα και χωρίς έντονη δραστηριότητα. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένες, συναισθηματικές, αναστατωμένες και στεναχωρημένες. Εάν η κούραση που αισθάνεστε σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να δίνετε στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για ξεκούραση. Οι αντοχές των εγκύων γυναικών είναι πολύ διαφορετικές από αυτές πριν την κύηση και είναι σημαντικό να ακούμε τι θέλει το σώμα μας και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του. Ακόμη, θα παρατηρήσετε ότι μπορεί να είστε πολύ πιο συναισθηματικές και ευαίσθητες και να κλαίτε χωρίς σημαντικό λόγο.

 • Ναυτία/ Εμετός

Μπορεί να αισθάνεστε σαν να είστε άρρωστες, σαν να έχετε ναυτία ή και να κάνετε εμετούς. Αυτό ονομάζεται πρωινή ναυτία η πρωινή αδιαθεσία, γιατί συμβαίνει συνήθως το πρωί, αλλά μπορεί να συμβεί και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Για τις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν περίπου 6 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο και συνήθως υποχωρούν μετά το α’ τρίμηνο. Οφείλεται στις φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη μαία ή/και το γυναικολόγο σας για να συζητήσετε φυσικές μεθόδους και τρόπους αντιμετώπισης και ανακούφισης!

 

 • Σταγόνες αίματοςαίμα εμφύτευση εγκυμοσύνη

Κάποιες φορές παρατηρούνται σταγόνες αίματος στο εσώρουχο (κόκκινο, ροζ ή καφέ). Αυτό μπορεί να οφείλεται στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα και συμβαίνει 7-8 μέρες μετά τη σύλληψη.

 

 • Φούσκωμα στην κοιλιάεγκυμοσύνη

Μπορεί να αντιληφθείτε ότι έχετε φούσκωμα στην κοιλιά από πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, όπως συμβαίνει και στην αναμονή περιόδου. Αυτό είναι κάτι που οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές.

 

 

 • Πρήξιμο στο στήθος

Το στήθος σας μπορεί να διογκωθεί και να το αισθάνεστε πολύ ευαίσθητο, όπως συνήθως συμβαίνει και πριν την περίοδο. Μπορεί επίσης και να ανατριχιάζετε στο άγγιγμά του. Αυτό συνήθως βελτιώνεται μετά το πρώτο τρίμηνο. Οι φλέβες μπορεί να είναι περισσότερο ορατές και οι θηλές σας καθώς και η περιοχή γύρω από αυτές (δηλαδή η θηλαία άλως) να γίνουν πιο σκουρόχρωμες. Και αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης.

 

 • Συχνοουρία

Μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη για ούρηση πιο συχνά από ότι συνήθως, συμπεριλαμβανομένης και της ούρησης τη νύχτα. Αυτό οφείλεται στην πίεση που ασκεί η μήτρα στην ουροδόχο κύστη (Hegar’s sign) . Συνήθως διαρκεί μέχρι την 12η εβδομάδα και μετά υποχωρεί. Επιστρέφει ξανά όταν μπείτε στον μήνα σας, όπου το κεφάλι του μωρού πιέζει την ουροδόχο κύστη .

 

 • Δυσκοιλιότητα

Μπορεί να βιώνετε δυσκοιλιότητα σε όλη την εγκυμοσύνη και σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής. Αυτό οφείλεται και πάλι στις ορμονικές αλλαγές. Υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείτε από αυτήν και είναι σημαντικό να μην περνούν μέρες χωρίς να επισκεφτείτε την τουαλέτα. Είμαστε κοντά σας να σας συμβουλεύσουμε για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη, είτε με φυσικό τρόπο και διατροφικές αλλαγές, είτε και με φαρμακευτική αντιμετώπιση.

 

 • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε αυξημένα άοσμα, λευκά, πηχτά κολπικά υγρά στο εσώρουχο, χωρίς να αισθάνεστε κάποια άλλη ενόχληση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην εγκυμοσύνη, λόγω των ορμονικών αλλαγών, αλλάζουν οι συνθήκες και το περιβάλλον του κόλπου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και την συχνότερη ανάπτυξη μυκητιασικής κολπίτιδας.  Γι΄ αυτό συνήθως, στην αρχή της εγκυμοσύνης οι έγκυες κάνουν μια καλλιέργεια κολπικού υγρού, προκειμένου να θεραπεύσουν τυχόν αλλαγές στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.

 

 • Αλλαγές στη γεύση, στην οσμή / Λιγούρεςλιγούρες εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαπιστώσετε ότι οξύνονται οι αισθήσεις σας και κάποια φαγητά ή ροφήματα που σας άρεσαν πάρα πολύ, τώρα σας απωθούν.

 

Μπορεί να αντιληφθείτε ότι :
 • Έχετε περίεργη γεύση στο στόμα σας, την οποία πολλές γυναίκες περιγράφουν ως μεταλλική.
 • Λιγουρεύεστε νέα φαγητά.
 • Χάνετε το ενδιαφέρον σας για συγκεκριμένα φαγητά, ή ροφήματα που προηγουμένως απολαμβάνατε, όπως το τσάι, ο καφές, ή το λιπαρό φαγητό.
 • Χάνετε το ενδιαφέρον σας για το κάπνισμα.

 

Το τεστ εγκυμοσύνηςτεστ εγκυμοσύνης

Τα παραπάνω ήταν κάποια από τα βασικά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε στην αρχή της κύησης. Παρόλα αυτά είναι σημάδια που μπορεί να υπάρχουν και στην αναμονή περιόδου, γι’ αυτό ο πιο αξιόπιστος και ακριβής τρόπος διάγνωσης της κύησης είναι το τεστ εγκυμοσύνης, είτε ούρων, είτε μέτρηση της β χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα (β-HCG).

 

Εάν θέλετε προσωπική μαία για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία-θηλασμό (Πατήστε εδώ)

Εάν είστε έγκυος μπορείτε να παρακολουθήστε τις ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας  από την αρχή της εγκυμοσύνης σας! (Πατήστε εδώ)

 

Γράφει η Αναστασία Χαρίτου,

Μαία του Ευ Οικογένεια

 

Για ότι χρειαστείτε είμαστε στη διάθεσή σας!

Καλέστε και γνωρίστε τη μαία του Ευ Οικογένεια Αναστασία Χαρίτου στο 6977125457.