20 Σεπ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ (Π.Η.Τ.)
Τι είναι η πιθανη ημερομηνια τοκετου; Πως υπολογίζετε σωστά; Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά και μετά από αυτήν την ημερομηνία;
Γράφει η μαία Αναστασία Χαρίτου
Πόσο διαρκεί μια φυσιολογική εγκυμοσύνη?
Η εγκυμοσύνη φυσιολογικά διαρκεί 37-42 εβδομάδες, υπολογίζοντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.
Η διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει άμεση συσχέτιση με το πότε τελικά μείναμε έγκυες, δηλαδή πότε έγινε η σύλληψη (κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια, εκτός από τις περιπτώσεις που έγινε εξωσωματική). Ο κύκλος της κάθε γυναίκας διαφέρει, έχοντας περίοδο κατά μέσο όρο ανά 28 μέρες.
Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 14 μέρες (± 2μέρες) πριν την περίοδο. Σε μία γυναίκα λοιπόν που έχει κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία της συμβαίνει περίπου την 14η μέρα του κύκλου (28-14=14). Σε μια άλλη γυναίκα που έχει μεγαλύτερο κύκλο, για παράδειγμα 35 ημέρες, η ωορρηξία της συμβαίνει περίπου την 21η μέρα του κύκλου(35-14=21). Ενώ σε μια άλλη γυναίκα, που έχει μικρότερο κύκλο, για παράδειγμα 25 μέρες, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου την 11η μέρα του κύκλου(25-14=11). Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η σύλληψη συμβαίνει μέσα στις πρώτες 12 ώρες από την ωορρηξία, αντιλαμβανόμαστε ότι το πότε έγινε η ωορρηξία και κατ’ επέκταση η διάρκεια του κύκλου της κάθε γυναίκας παίζει τεράστιο ρόλο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και στον υπολογισμό της Π.Η.Τ.1.
Τι είναι η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ.);
Είναι η ΠΙΘΑΝΗ ημερομηνία τοκετού και ΟΧΙ τελική όπως συνηθίζεται να λέγεται και αντιστοιχεί στις 40 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ο τοκετός μπορεί φυσιολογικά να συμβεί οποιαδήποτε ημέρα μεταξύ της 37ης – 42ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. (Για την ακρίβεια 37 εβδ +0 μέρες έως 41 εβδ +6 μέρες).
Στις 40 εβδομάδες, μια γυναίκα έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεκινήσει αυτόματα ο τοκετός της. (60% πιθανότητα να συμβεί την εβδομάδα γύρω από την Π.Η.Τ.). Έτσι καθιερώθηκε ο υπολογισμός της Π.Η.Τ.
Ποιος είναι ο σωστός υπολογισμός της Π.Η.Τ.?
Προσθέτουμε 40 εβδομάδες (280 ημέρες) στην τελευταία περίοδο. Ή διαφορετικά προσθέτουμε 9 μήνες και 7 ή 10 μέρες για τις γυναίκες που έχουν 28 ημέρες κύκλο2. (Στην Ελλάδα συνηθίζεται να προστίθενται 7 ημέρες, ενώ στο εξωτερικό 10. Στην Γαλλία προστίθενται 15 ημέρες). Η αλλιώς αφαιρούνται 3 μήνες από την τελευταία περίοδο και προστίθεται 7 ή 10 μέρες. Φυσικά στις γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο η μικρότερο κύκλο προστίθενται ή αφαιρούνται αντίστοιχα ημέρες ανάλογα με το μέγεθος του κύκλου (κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα).
Για παράδειγμα έστω ότι η τελευταία περίοδος μιας γυναίκας είναι 10 Σεπτέμβρη, η πιθανη ημερομηνια τοκετου θα είναι 17 Ιουνίου. (10+7=17 και Σεπτέμβρης= 9ος και υπολογίζουμε 9-3=6 άρα Ιούνιος). Ενώ αν μια άλλη γυναίκα έχει κύκλο 35 ημερών και τελευταία περίοδο 10 Σεπτέμβρη, η πιθανη ημερομηνια τοκετου υπολογίζεται συν 7 ημέρες από ότι η γυναίκα που έχει 28 μέρες κύκλο (35-28=7) δηλαδή 24 Ιουνίου. Αυτό συμβαίνει γιατί η ωορρηξία άρα και η σύλληψη στην δεύτερη περίπτωση έγινε αργότερα άρα το παιδί θα γεννηθεί και αργότερα. Αν μια άλλη γυναίκα έχει 25 μέρες κύκλο με την ίδια τελευταία περίοδο, τότε αφαιρούνται 3 ημέρες (28-25=3) από τις ημερομηνίες που θα προέκυπταν με 28 μέρες και υπολογίζεται η πιθανη ημερομηνια τοκετου την 14 Ιουνίου1,3,4.
Υπολογισμός Π.Η.Τ. βάσει υπερηχογραφήματος
Το υπερηχογράφημα που γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι το πιο βοηθητικό στον υπολογισμό της πιθανής ημερομηνίας τοκετού (Π.Η.Τ.) συγκριτικά με αργότερα. Στο 1ο τρίμηνο της κύησης τα έμβρυα έχουν μεγάλες ομοιότητες ως προς την ανάπτυξη τους. Εάν η Π.Η.Τ. που υπολογίζεται βάσει του υπερηχογραφήματος συμπίπτει με την Π.Η.Τ. που υπολογίζεται από την τελευταία περίοδο τότε η ημερομηνία που κρατάμε είναι αυτή με βάση την περίοδο. Εάν υπάρχει απόκλιση μεγαλύτερη των 7 ημερών τότε κρατάμε την πιθανή ημερομηνία του υπερήχου του 1ου τριμήνου2.
Στην πορεία, στο 2ο και 3ο τρίμηνο, το υπερηχογράφημα δεν είναι τόσο αξιόπιστο στον υπολογισμό της Π.Η.Τ. αφού έχει μεγάλη απόκλιση .Συγκεκριμένα, στο δεύτερο τρίμηνο 1-2 εβδομάδες φυσιολογική απόκλιση, ενώ στο τρίτο τρίμηνο 3 εβδομάδες απόκλιση. Η ημερομηνία λοιπόν δεν αλλάζει στην πορεία της εγκυμοσύνης και υπολογίζεται από την αρχή!! 2,3
Στις περιπτώσεις που ο κύκλος είναι ασταθής γίνεται σύγκριση της πιθανής ημερομηνίας βάσει τελευταίας περιόδου και βάσει υπερήχου. Εάν υπάρχει απόκλιση μεγαλύτερη των 7 ημερών επιλέγεται ως πιθανή ημερομηνία τοκετού η ημερομηνία υπερήχου του 1ου τριμήνου.
- Εάν δεν είναι γνωστό πότε ήταν η τελευταία περίοδος τότε η Π.Η.Τ. υπολογίζεται μόνο βάσει υπερήχου.
Γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσει μόνος του ο τοκετός;
Η έναρξη του τοκετού γίνεται όταν το μωρό μας είναι έτοιμο και έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξή του και ιδιαίτερα του εγκεφάλου του, που είναι το τελευταίο όργανο που ολοκληρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αμέσως μόλις αυτός ολοκληρωθεί, δίνεται σήμα από το μωρό στον εγκέφαλο της μαμάς, μέσω των ορμονών, για την έναρξη του τοκετού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν να ξεκινήσει μόνος του ο τοκετός, όχι μόνο για να είναι οργανικά πλήρως ανεπτυγμένο, αλλά και για να μην του στερήσουμε την απόφασή του να επιλέξει εκείνο πότε επιθυμεί να γεννηθεί.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφασίσει το μωρό μας πότε θα γεννηθεί τόσο για την σωματική του αλλά και την ψυχική του ευεξία…Ας του δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να πάρει την πρώτη μορφή αυτονομίας όποτε εκείνο θελήσει και είναι έτοιμο γι’ αυτό…
Γράφει η Αναστασία Χαρίτου,
Μαία του Ευ Οικογένεια
Για ότι χρειαστείτε είμαστε στη διάθεσή σας!
Καλέστε και γνωρίστε τη μαία του Ευ Οικογένεια Αναστασία Χαρίτου στο 6977125457.
Βιβλιογραφία
-
Medforth J., Battersby S., Evans M., Marsh B., Walker A.,(2011) Oxford handbook of Midwifery, Oxford University press, 2nd
-
https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Obstetric-Practice/Methods-for-Estimating-the-Due-Date
-
Nguyen T, Larsen T, Enghollm G, et al . (1999). Evaluation of ultrasound-estimated date of delivery in 17,450 spontaneous singleton births: do we need to modify Naegele’s rule? Ultrasound in Obstetrics and Gynaecology 14 (1), 223–8.
- https://www.rcm.org.uk/news-views-and-analysis/analysis/how-to%E2%80%A6calculate-the-expected-date-of-delivery