Γιατί να έχω μαία στον τοκετό μου; Τι θα μου προσφέρει και ποιος είναι ο ρόλος της; Να έχω προσωπική μαία, εκτός από τις μαίες του μαιευτηρίου;

μαία στον τοκετό

24 Σεπ Γιατί να έχω μαία στον τοκετό μου; Τι θα μου προσφέρει και ποιος είναι ο ρόλος της; Να έχω προσωπική μαία, εκτός από τις μαίες του μαιευτηρίου;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι περισσότερες νέες μητέρες. Για να δούμε λοιπόν ποια είναι η προσωπική μαία…

Είναι ο άνθρωπος που θα χαραχτεί στη μνήμη σας για πάντα, γιατί θα σας συντροφεύσει στη μοναδική στιγμή της έλευσης του παιδιού σας. Η μαία είναι ο επαγγελματίας υγείας που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη φροντίδα μιας εγκύου, μιας γυναίκας σε τοκετό, μιας λεχώνας.

 

Η μαία μας, Αναστασία Χαρίτου, στο παρακάτω κείμενο, εξηγεί τον ρόλο της προσωπικής μαίας στο ταξίδι της απαρχής της γονεϊκότητας…

Οι μαίες είναι εκείνες που από αρχαιοτάτων χρόνων συνόδευαν τις γυναίκες στο ταξίδι της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Οι μαίες είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας για την περίοδο αυτή των γυναικών και είναι άρτια εκπαιδευμένες, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση 4 χρόνων,  για να παρέχουν τη φροντίδα τους στις γυναίκες που επιθυμούν. Έχουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να απαντήσουν σε ότι χρειάζεστε για το φυσιολογικό αυτό γεγονός της δημιουργίας του ανθρώπου.

Προσωπική μαία – Ποια η διαφορά με τις μαίες του μαιευτηρίου;

Οι μαίες που εργάζονται στο μαιευτήριο είναι εκεί για να φροντίσουν όλες τις γυναίκες που θα χρειαστούν τη φροντίδα τους στη βάρδιά τους και λόγω φόρτου εργασίας δεν θα μπορούν να βρίσκονται συνεχώς κοντά σας.  Αντίθετα, η προσωπική μαία μπορεί να σας παρέχει συνεχιζόμενη φροντίδα από την αρχή της εγκυμοσύνης σας, να είναι δίπλα σας από την αρχή του τοκετού σας μέχρι το τέλος, και να σας συντροφεύσει στην απαιτητική περίοδο της λοχείας, είτε στο μαιευτήριο είτε στο σπίτι σας. Έτσι μπορείτε να έχετε δίπλα σας έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε, που σας κάνει να νιώθετε οικεία και ασφαλής, ο οποίος γνωρίζει πώς είστε και τι έχετε περισσότερο ανάγκη.

Στο Ευ Οικογένεια το να έχεις προσωπική μαία σημαίνει να έχεις συνεχιζόμενη φροντίδα από ένα άτομο εμπιστοσύνης. Ας δούμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα τι μπορεί να σας παρέχει μια μαία του Ευ Οικογένεια στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία σας…

Στην εγκυμοσύνη

 

μαθηματα ανωδυνου τοκετου

Η σχέση με την προσωπική μαία μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή της εγκυμοσύνης σας. Είναι εκείνη που θα σας συμβουλεύσει αρχικά για θέματα διατροφής και για το τι πρέπει να προσέξετε. Θα κουβεντιάζετε όλους τους προβληματισμούς σας σχετικά με την εγκυμοσύνη, και θα βρίσκετε μαζί τρόπους να αντιμετωπίζετε ότι σας απασχολεί! Είναι ο άνθρωπος που θα σας λύνει όλες τις απορίες…

Ακόμη, από νωρίς στην εγκυμοσύνη σας θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε μαζί με τον σύντροφό σας, τις ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας, ή όπως παλιότερα λέγονταν ομάδες «ανώδυνου τοκετού».

Αυτές θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε σωματικά και συναισθηματικά για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας σας. Σε αυτές συζητούνται θέματα όπως ο τοκετός, ο θηλασμός, η περιποίηση του νεογέννητου, η συζυγία κ.α. Η μαία σας, θα είναι εκεί για να κουβεντιάσετε το πλάνο τοκετού σας, δηλαδή τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες σας για τον τοκετό σας, και να σας υποστηρίξει να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα τα μαθήματα αυτά να γίνουν και σε ατομικό επίπεδο, στο σπίτι σας!

Μέσω των συναντήσεων με τη μαία σας, νιώθετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σώμα σας και στη δύναμή του να γεννάει.

Στο τέλος της εγκυμοσύνης, θα σας δείξει ειδικές ασκήσεις που βοηθούν στην εμπέδωση του μωρού σας στη λεκάνη σας, κάτι που βοηθά πολύ την επίτευξη του φυσιολογικού τοκετού. Ακόμα, θα σας δείξει, αν χρειάζεται, το μασάζ του στήθους για να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα για την περίοδο του θηλασμού.

Στον Τοκετό

 

Η προσωπική μαία είναι ο άνθρωπος που θα καλέσετε ότι ώρα και να ναι, όταν υποψιάζεστε ότι πιθανώς να ξεκινάει ο τοκετός σας.

Είναι εκείνη που θα σας υποστηρίξει να γεννήσετε το παιδί σας, με ασφάλεια και σεβασμό.

Εάν δεν θέλετε να πάτε από την αρχή του τοκετού στο μαιευτήριο, αλλά θέλετε να περάσετε αρκετό χρόνο στο σπίτι και να πάτε σε πιο προχωρημένο στάδιο στο μαιευτήριο, η μαία σας μπορεί να σας βοηθήσει. Εκείνη θα παρακολουθεί την καρδιά του μωρού σας με ειδικό φορητό μηχάνημα (καρδιοτοκογράφος), κι έτσι με τη βοήθειά της θα μπορούσατε να καθυστερήσετε να πάτε στο μαιευτήριο, να μείνετε περισσότερη ώρα στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού σας και να πάτε στο μαιευτήριο σε πιο προχωρημένη φάση του τοκετού. Αυτό έχει φανεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες να έχετε ένα φυσικό τοκετό με λιγότερες αναίτιες παρεμβάσεις και μειώνει τις πιθανότητες για καισαρική τομή.

Επίσης αν, έχετε κάποιες συστολές αλλά δεν είστε σίγουρη αν έχει ξεκινήσει ο τοκετός ή αν απλά κάνετε κάποιες πιο έντονες προπαρασκευαστικές συστολές (Braxton Hicks) πάλι η προσωπική σας μαία είναι αυτή που θα σας βοηθήσει.   Είναι εκείνη που όταν την καλέσετε, θα έρθει στο σπίτι σας, για να σας πει εάν είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο ή αν το σώμα σας κάνει «πρόβες». Θα σας ενθαρρύνει να βρίσκεστε εκεί που αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια.

προσωπική μαία

Εάν από την άλλη πλευρά αυτό είναι κάτι που δεν σας ταιριάζει και το μαιευτήριο σας εμπνέει μεγαλύτερη ασφάλεια εξ’ αρχής, η προσωπική σας μαία είναι εκείνη που θα σας υποδεχτεί και θα είναι στο μαιευτήριο μαζί σας από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Είναι εκείνη που δεν θα φύγει από δίπλα σας, για να σας υποστηρίξει όσο το δυνατόν καλύτερα, θα σας εξετάζει και θα ελέγχει τη φυσιολογική πορεία του τοκετού (σε συνεννόηση με τον γιατρό σας).

Θα σας συντροφεύσει στο ξένο περιβάλλον του μαιευτηρίου και θα σας βοηθήσει να μην νιώθετε άβολα, περιβαλλόμενες μόνο από άγνωστα άτομα.

Εάν θέλετε να κάνετε επισκληρίδιο, θα σας συμβουλεύσει για το πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να την κάνετε. Αν δεν είστε στην κατάλληλη φάση του τοκετού για να την πραγματοποιήσετε θα σας βοηθήσει με άλλους τρόπους να αντιμετωπίσετε τον πόνο των συστολών.

Εάν πάλι δεν επιθυμείτε να έχετε επισκληρίδιο, θα σας κάνει μασάζ,  θα σας βάλει θερμοφόρα και θα χρησιμοποιήσει εναλλακτικές-φυσικές μεθόδους αναλγησίας για να σας ανακουφίσει από τον πόνο στη μέση, στη κοιλιά είτε όπου αλλού τον νιώθετε.

Είναι εκείνη που θα σας στηρίξει με υπομονή και σεβασμό, να γεννήσετε έτσι όπως τόσους αιώνες η γυναικεία φύση ξέρει να γεννά… Με σεβασμό και ηρεμία!!

Θα είναι εκεί για να παρακολουθεί την καρδούλα του μωρού σας και να σας καθησυχάζει όταν όλα βαίνουν καλώς…  Θα σας ενημερώνει για το πώς ο τοκετός σας εξελίσσεται και αν χρειάζεται ή όχι κάποια παρέμβαση ή βοήθεια από την επιστήμη. Θα σας δώσει στην αγκαλιά σας το μωρό σας αμέσως μόλις γεννηθεί,  δέρμα με δέρμα ώστε να σας αισθάνεται και να έχει μια πιο ομαλή μετάβαση από την μήτρα στον έξω κόσμο. Θα σας βοηθήσει να θηλάσετε την πρώτη ώρα της ζωής του μωρού σας, κάτι που βοηθάει πολύ την καλή και ομαλή εξέλιξη του θηλασμού.

Οι έρευνες λένε ότι με τη συνεχιζόμενη φροντίδα από την προσωπική σας μαία :

  • Έχετε λιγότερες πιθανότητες να γεννήσετε με καισαρική τομή.
  • Έχετε περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει αυτόματα ο τοκετός σας, χωρίς να γίνει πρόκληση τοκετού.
  • Είναι πιο πιθανό να γεννήσετε φυσιολογικά.
  • Έχετε λιγότερες πιθανότητες να έχετε αναίτιες παρεμβάσεις στον τοκετό σας.
  • Μειώνεται η πιθανότητα να τραυματιστείτε στο περίνεό σας και να πραγματοποιηθεί περινεοτομή.
  • Μειώνονται τα ποσοστά ανάγκης για αναλγησία, όπως η επισκληρίδιος.
  • Έχετε περισσότερες πιθανότητες να γεννήσετε φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή (VBAC), εάν το θέλετε.
  • Μειώνεται η πιθανότητα για επεμβατικό τοκετό (χρήση κουτάλας η βεντούζας).
  • Μειώνονται τα ποσοστά χρήσης συνθετικής ωκυτοκίνης (τεχνητοί πόνοι).
  • Αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο του τοκετού σας.

(Cochrane 2016, Homer et al. 2013, Rosenstein et al. 2015)

 

Στην Λοχεία

 

Η μαία είναι εκείνη που θα σας στηρίξει στα νέα δεδομένα και στις τεράστιες αλλαγές που προκύπτουν με τον ερχομό ενός παιδιού και σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Μαζί θα λύσετε όλες τις δυσκολίες των πρώτων ημερών και τις δυσκολίες του θηλασμού. Θα θηλάσετε παρέα και θα κάθεται μαζί σας μέχρι να βεβαιωθεί ότι το μωρό σας θηλάζει σωστά. Θα έρχεται κάθε μέρα να σας βλέπει στο μαιευτήριο και να σας υποστηρίζει στο θηλασμό. Είναι εκείνη που θα σας συμβουλεύσει πλήρως γύρω από τη φροντίδα του παιδιού σας. Θα σας δείξει το πρώτο του μπάνιο. Θα έρθει από το σπίτι σας αν τη χρειαστείτε για να συνεχίσει να σας βοηθά.

μαια στο σπιτι θηλασμος

 

Μπορώ να έχω προσωπική μαία ακόμα και αν δεν συνεργάζεται με τον γιατρό μου;

Οι μαίες του Ευ Οικογένεια μπορούν να είναι μαζί σας στον τοκετό σας, ανεξάρτητα από το ποιον μαιευτήρα έχετε, ακόμα και αν δεν έχουν συνεργαστεί ξανά μαζί του! Συνήθως σε αυτήν την περίπτωση συναντιούνται και γνωρίζονται κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Η προσωπική μαία δεν είναι πολυτέλεια… Είναι ένα δώρο για τις πολύτιμες στιγμές του τοκετού σας…

 

 

Γράφει η Αναστασία Χαρίτου, 

Μαία του Μαιευτικού Κέντρου Ευ Οικογένεια 

 

Καλέστε και γνωρίστε τη μαία του Ευ Οικογένεια Αναστασία Χαρίτου στο 6977125457.  Πατήστε εδώ για περισσότερα.

 

 

Βιβλιογραφία
Homer C., Besley K., Bell J., Davis D., Adams J., Porteous A. and Foureur M. Does continuity of care impact decision making in the next birth after a caesarean section(VBAC)? a randomised controlled trial, Pregnancy and Childbirth (2013), 13:140.
Rosenstein M.G., Nijagal M., Nakagawa S., Gregorich S.E. and Kuppermann M. The Association of Expanded Access to a Collaborative Midwifery and Laborist Model With Cesarean Delivery Rates (2015)OBSTETRICS & GYNECOLOGY Vol. 126, No. 4.
Sandall J, Soltani H, Gates S, Shennan A, Devane D. Midwife-led continuity models versus other models of care for childbearing women. Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue 4. Art. No.: CD004667.