ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

τοκετός στο σπίτι

02 Φεβ ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

childbirth-at-homeΟ τοκετός στο σπίτι αφορά το 90% των γεννήσεων του πλανήτη. Παρ όλα αυτά αυτός ο τρόπος τοκετού θεωρείται περιθωριακός στην Ελλάδα.

Στην Ολλανδία περίπου το 25% των ζευγαριών επιλέγουν τον τοκετό στο σπίτι, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο.

Τον τελευταίο καιρό, φαίνεται πως αυτό το μικρό ποσοστό της χώρας μας τείνει να αυξηθεί.

Οι λόγοι???

Κυρίως φιλοσοφικοί, ιδεολογικοί και συναισθηματικοί . Κάποιες φορές η επιλογή αυτή, για τοκετό στο σπίτι ορμάται πολύ απλά από την έντονη επιθυμία του ζευγαριού να βιώσει πιο απλά, λιγότερο παρεμβατικά και με περισσότερη ευχαρίστηση και αγάπη τον ερχομό του παιδιού του.

Ο τοκετός στο σπίτι είναι πολύ δημοφιλής σε ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, παράλληλα όμως αποτελεί και πηγή διαμάχης, δεδομένου ότι από κάποιους θεωρείται επικίνδυνη ή αρχαΐζουσα ως τεχνική.

Ίσως λοιπόν εδώ θα ήταν καλό να διευκρινίσουμε το πότε και πως είναι σώφρον και ασφαλές να επιλέγεται ένας τοκετός στο σπίτι.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ενός τοκετού στο σπίτι είναι η ξεκάθαρη και αναμφισβήτητη επιθυμία της μητέρας και του πατέρα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να πιέζεται προκειμένου να γεννήσει το παιδί της στο σπίτι. Είναι σημαντικό η γυναίκα να έχει τον πρώτο λόγο στο που θα διεξαχθεί ο τοκετός, αφού είναι υψίστης σημασίας το να νιώθει η ίδια ασφαλής και οικεία στο χώρο που πρόκειται να γεννήσει, είτε αυτός είναι το σπίτι της είτε κάποιο μαιευτήριο.

Πρωταρχικό ρόλο όμως στην απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι ένας τοκετός στο σπίτι είναι το να είναι η εγκυμοσύνη «χαμηλού κινδύνου».

Αυτό σημαίνει να μην έχει εμφανιστεί κανενός είδους παθολογία ή παράγοντας που να ορίζει την κύηση ως υψηλού κινδύνου. (π.χ υπέρταση, διαβήτης, πολύδυμη κύηση, ανώμαλη προβολή, αναιμία, προηγηθείσα καισαρική τομή).

Γίνεται λοιπόν αμέσως αντιληπτό πως η απόφαση για το αν θα γίνει ή όχι ένας τοκετός στο σπίτι δεν μπορεί να παρθεί από την αρχή της εγκυμοσύνης.

Αυτή είναι μια απόφαση η οποία θα πρέπει να παρθεί μετά από συγκεκριμένη παρακολούθηση, συναισθηματική προετοιμασία και έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Αφού λοιπόν έχει ληφθεί η απόφαση να πραγματοποιηθεί ο τοκετός στο σπίτι και μετά την έναρξή του, αξιολογούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτός ξεκίνησε, αλλά και το πώς εξελίσσεται, όπως για παράδειγμα …τη λειτουργία της καρδιάς του μωρού, την ένταση και τη συχνότητα των συστολών της μήτρας, καθώς και αρκετές άλλες παραμέτρους. Παράλληλα ενθαρρύνουμε τη μητέρα και το έμβρυο να ολοκληρώσουν το σπουδαίο έργο της γέννησης που ξεκίνησαν μαζί.

Σεβόμαστε απόλυτα τη φύση και τη θαυμάζουμε, παράλληλα όμως εκτιμούμε την επιστήμη της μαιευτικής και τις νέες δυνατότητες που αυτή έχει δώσει στο θαύμα της γέννησης.

Γι αυτό βρισκόμαστε εκεί στον τοκετό. Να βοηθήσουμε τη γυναίκα να χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη που της έχει δώσει η γυναικεία της φύση , να της συμπαρασταθούμε και αν χρειαστεί βοήθεια να είμαστε εκεί για να της την παρέχουμε.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές ακόμα… η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα (και πρέπει να το διεκδικεί) να γεννάει όπως εκείνη θέλει και ονειρεύεται.

Εμείς είμαστε εκεί για να κάνουμε το όνειρό της πραγματικότητα με ασφάλεια και αγάπη.

Ο τοκετός στο σπίτι είναι ένα θέμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναλυθεί σε μερικές γραμμές. Σίγουρα μπορεί να συζητηθεί και πρέπει να εξατομικευτεί σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Είμαστε εδώ για οποιαδήποτε απορία και για να συζητήσουμε οτιδήποτε και αν χρειάζεστε.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Δείτε όλες τις Υπηρεσίες μας εδώ

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μας δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια…
Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εκει!!!
Η ομάδα του Ευ Οικογένεια.