ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΠΟΛΙΝΩΣΗ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ

23 Νοέ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΠΟΛΙΝΩΣΗ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ;

Ο Ομφάλιος λώρος είναι το μέσο θρέψης και οξυγόνωσης του εμβρύου μέχρι τη στιγμή της γέννησής του. Το αίμα που ρέει και πηγαίνει στο μωρό μέσα από αυτόν περιέχει βλαστοκύτταρα, ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια καθώς και Τ-κύτταρα (γνωστά για την καταπολέμηση του καρκίνου).

Το αίμα που κυκλοφορεί μέσα στον ομφάλιο λώρο δεν είναι αίμα του λώρου, ούτε αίμα του πλακούντα ούτε αίμα της μητέρας. Είναι αίμα του μωρού. Φανταστείτε κάτι σαν ένα κλειστό κύκλωμα. Μωρό- Ομφάλιος λώρος- Πλακούντας. Ο ομφάλιος λώρος έχει 2 αρτηρίες και μια φλέβα. Στην ομφαλική φλέβα ρέει οξυγωνομένο αίμα από τον πλακούντα προς το έμβρυο περνάει στο καρδιαγγειακό σύστημα του εμβρύου και στη συνέχεια αφού κάνει τον «κύκλο» του μέσα στο σώμα του μωρού, γυρίζει πάλι στον πλακούντα μέσω των 2 ομφαλικών αρτηριών για να «οξυγονωθεί» πάλι και να γυρίσει στο μωρό με τον ίδιο τρόπο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι ο πλακούντας και ο λώρος είναι το εργοστάσιο «καθαρισμού» και «διατήρησης» του αίματος του μωρού.

Τι γίνεται λοιπόν όταν γεννηθεί το μωρό με το αίμα που έχει μείνει πίσω στον πλακούντα?

Η φυσιολογία έρχεται να μας δώσει την απάντηση.

Με τη γέννηση του μωρού, ο λώρος συνεχίζει να πάλλεται και να δίνει οξυγονωμένο αίμα από τον πλακούντα στο νεογέννητο. Αυτό το βοηθάει τα πρώτα λεπτά της ζωής του, μέχρι να λειτουργήσουν σωστά οι πνεύμονές του και να αρχίσει να οξυγονώνεται μέσω της αναπνοής όπως θα κάνει για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Μόλις γεννηθεί το μωρό και αρχίσουν να λειτουργούν οι πνεύμονες του, τα αγγεία του λώρου συστέλλονται και ύστερα από 2-3 λεπτά σταματάει η ροή του αίματος από το μωρό προς τον πλακούντα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η ροή του οξυγονωμένου αίματος από αυτόν προς το μωρό μέχρι το μωρό να έχει πάρει όλο του το αίμα και να σταματήσει να πάλλεται ο λώρος. Με αυτόν τον τρόπο, η φύση βοηθάει το μωρό να έχει μια πιο ομαλή μετάβαση στην εξωμήτρια ζωή.

Τι γίνεται λοιπόν όταν εμείς κόβουμε αμέσως τον λώρο και δεν περιμένουμε μέχρι να σταματήσει να πάλλεται που αυτό είναι και το σωστό?

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να δούμε το θέμα από τη σωστή οπτική πλευρά. Κόβοντας τον λώρο αμέσως μόλις βγει το μωρό δεν στερούμε από το μωρό την «παραπανήσια» «περιττή» ποσότητα αίματος. Του στερούμε το αίμα του, το δικό του αίμα το 1/3 της ποσότητας του αίματός του που βρίσκεται ακόμα μέσα στον πλακούντα. Του κάνουμε δηλαδή με το που γεννιέται, αφαίμαξη.

Είναι σημαντικό να καθυστερήσουμε την απολίνωση του ομφαλίου λώρου γιατί:

#1 Το μωρό θα έχει μεγαλύτερο όγκο αίματος, περισσότερο σίδηρο και μικρότερη πιθανότητα να κάνει αναιμία.

Εάν το μωρό έχει πάρει όλο του το αίμα και δεν έχει μειωμένη ποσότητα τότε φυσικά θα δεχθεί όλα τα πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων και τα επιπλέον βλαστοκύτταρα και ο σίδηρος. Για την ακρίβεια η καθυστερημένη απολίνωση του ομφαλίου λώρου κατά 2 λεπτά μπορεί να αυξήσει τα αποθέματα σιδήρου κατά 24-27mg που αντιστοιχεί στις ανάγκες1-2 μηνών του μωρού για σίδηρο. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η έλλειψη σιδήρου στα νεογνά μπορεί να οδηγήσει σε νευροαναπτυξιακή καθυστέρηση. Επιπλέον, θα έχει χαμηλότερο κίνδυνο αναιμίας, ειδικά εάν η μητέρα είχε αναιμία στην εγκυμοσύνη. Έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά μαμάδων που ήταν αναιμικές στη εγκυμοσύνη, και των οποίων ο λώρος καθυστέρησε να κοπεί, έχουν σημαντικά αυξημένη τιμή αιμοσφαιρίνης στους 2-3 μήνες της ζωής τους.

#2 Το μωρό θα έχει μεγαλύτερο βάρος γέννησης.

Το μωρό παίρνοντας όλο του το αίμα θα έχει βάρος γέννησης αυξημένο μέχρι και κατά 100gr.

#3 Toμωρό θα έχει μειωμένο κίνδυνο για ενδοκοιλιακήεγκεφαλική αιμορραγία και όψιμη σήψη.

Αν και η εγκεφαλική αιμορραγία και η όψιμη σήψη αφορούν τα πρόωρα νεογνά και όχι τα τελειόμηνα, σχετίζονται άμεσα με την καθυστερημένη απολίνωση του πλακούντα οπότε θεωρήσαμε ωφέλιμο να τα αναφέρουμε εδώ. Έρευνες έχουν δείξει πως πρόωρα μωρά στα οποία έγινε καθυστερημένη απολίνωση του λώρου έχουν μειωμένη πιθανότητα για εγκεφαλική αιμορραγία και όψιμη σήψη.

#4 Το μωρό συνεχίζει να παίρνει οξυγόνο.

Όσο ο λώρος δεν απολινώνεται συνεχίζει να παρέχει οξυγόνο στο μωρό. Ηύπαρξημιαςπηγήςενέργειαςείναιπολύσημαντικό, ειδικάγιαταμωρά που χρειάζονται λίγη βοήθεια μέχρι να πάρουν από μόνα τους την πρώτη τους ανάσα.

Είδαμε λοιπόν τα πολύ σημαντικά οφέλη που προσφέρει η καθυστερημένη απολίνωση του λώρου. Δυστυχώς πρόκειται για ένα θέμα σχετικά με το οποίο υπάρχει μεγάλη άγνοια στη χώρα μας. Στηριζόμαστε λοιπόν σε εσάς να το συζητήσετε με τους φίλους και συγγενείς σας και εκείνοι με τους δικούς τους. Έτσι θα κάνουμε μια μεγάλη αρχή. Το πρώτο βήμα είναι πάντοτε το σημαντικότερο.