ΧΑΤΖΗΘΑΝΑΣΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΙΑ • ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

ΧΑΤΖΗΘΑΝΑΣΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΙΑ ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

Η Μαρία ήρθε στο Ευ Οικογένεια και στη ζωή μας με ένα περίεργο τρόπο. Πολλές φοιτήτριες έρχονται στις ομάδες κατά καιρούς για να ακούσουν και να μάθουν από την Κα Παλληκαρά όπως λένε… κάπως έτσι ήρθε και η Μαρία.

 

Σε αντίθεση όμως με τις υπόλοιπες μαίες εκείνη είχε έρθει για να μείνει. Όχι για να μάθει… αλλά για να διδάξει εκείνη εμάς, χωρίς να έχει τη παραμικρή διάθεση για κάτι τέτοιο. Αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε αναπόφευκτα σε όποιον καθόταν δίπλα της. Μάθαινε, χωρίς καν ο ίδιος να το καταλαβαίνει… για την αγάπη, την δοτικότητα, την ανιδιοτέλεια, την εργατικότητα, την αισιοδοξία… πράγματα πολύ πιο σπουδαία από τη μαιευτική.

Όλοι όσοι έρχονταν στο Ευ Οικογένεια, αναζητούσαν τη Μαρία, το χαμόγελό της και την αγάπη της, κι εμείς δίπλα της κάποιες στιγμές νιώθαμε ότι γινόμαστε λίγο καλύτερες, ως άνθρωποι. Εδώ και καιρό προσπαθούμε να γράψουμε ένα κείμενο για εκείνη, που να μπορεί να συνοδεύσει τη φωτογραφία και το βιογραφικό της στην ιστοσελίδα μας, όμως τα λόγια πάντοτε ήταν φτωχά. Και μόλις το συνειδητοποιήσαμε αυτό τότε λύθηκαν όλα… Ένα κείμενο για τη Μαρία δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι αρκετό. Για εκείνη θα μιλούν πάντοτε οι αναμνήσεις, οι σκέψεις και οι εικόνες όσων την γνώρισαν, όσων έκατσαν μαζί της και είχαν την τύχη να νιώσουν λίγη από την αγάπη της για τον κόσμο. Και τότε… μόνο τότε… όταν μιλάμε για εκείνη όλοι μαζί ίσως να καταφέρουμε να σας περιγράψουμε στο ελάχιστο… το μεγαλείο της ψυχής της.

 

Η Μαρία έφυγε από κοντά μας στις 21 Ιουνίου 2018 από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Η Χατζηθανάση Μαρία ήταν μαία με εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δημιουργούσε και οργάνωνε ατομικά και ομαδικά σεμινάρια προετοιμασίας γονέων. Παρείχε υπηρεσίες στην περιγεννητική περίοδο της γυναίκας όπως: συμβουλευτική, παρακολούθηση κύησης, τοκετού και λοχείας, και προώθηση μητρικού θηλασμού.

Ήταν κάτοχος πτυχίου του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ και πτυχιούχος του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας. Μιλούσε αγγλικά και ιταλικά, και είχε ολοκληρώσει τα προγράμματα «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Μάνατζμεντ)» και «Διοίκηση Ολικής Ποιότητας στην Εκπαίδευση» του ΕΑΠ

Ως μαία, εκπαιδευτικός και μητέρα 10 παιδιών, πίστευε πως η αγωγή των παιδιών αρχίζει από τη στιγμή της συλλήψεώς τους. Το έμβρυο ακούει και αισθάνεται μέσα στην κοιλιά της μητέρας του. Γι’ αυτό πρέπει η μητέρα να το αγαπάει, να του μιλάει και να φροντίζει να έχει θετικά βιώματα διότι ακριβώς τα ίδια βιώνει και το έμβρυο. Η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη στο έμβρυο μεταδίδονται μυστικά από τους γονείς. Είναι πολύ μεγάλη τιμή και δώρο για το ζευγάρι να κυοφορεί η γυναίκα. Μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Στόχος της Μαρίας ήταν η διασφάλιση της φυσιολογίας, η ασφάλεια της μητέρας και του εμβρύου-μωρού, και η ισορροπία της οικογένειας.

Συχνά έλεγε: «Την ώρα του τοκετού πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να ακούμε τι θέλει η γυναίκα, τι ζητάει το σώμα της και τι το μωρό της. Να τη βοηθάμε δηλαδή να κάνει αυτό που νοιώθει με γνώμονα την επιστήμη.»

Πρότυπο Μαιευτικό Κέντρο.
Οι μαίες δίπλα στη νέα οικογένεια!
Για οτιδήποτε χρειάζεστε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα είναι χαρά μας να είμαστε κοντά σας!