Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη. Τι πρέπει να προσέξω;

κορωνοϊός και εγκυμοσύνη

18 Μαρ Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη. Τι πρέπει να προσέξω;

Με βάση τα νέα δεδομένα σχετικά με την πανδημία κορωνοϊού, COVID-19, το Αμερικανικό και το Βρετανικό Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (ΑCOG & RCOG) , αλλά και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης  Νoσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αναζητούν την πιθανή επίδραση του νέου κορωνοϊού στις έγκυες και τα νεογέννητά τους.

 

γράφει η Αναστασία Χαρίτου μαία του Μαιευτικού Κέντρου Ευ Οικογένεια,

 

Οι έγκυες είναι πιο πιθανό να κολλήσουν; 

 

Αυτή την στιγμή λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον COVID-19. Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι οι έγκυες και τα νεογέννητά τους δεν είναι σε αυξημένο κίνδυνο. Παρόλα αυτά, οι έγκυες γυναίκες βιώνουν αλλαγές στο σώμα τους που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποιες λοιμώξεις. Επειδή λοιπόν, οι έγκυες είναι αυξημένου κινδύνου για άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως για την γρίπη και τον παλαιότερο τύπο του  SARS- CoV, θα πρέπει να θεωρηθούν ευπαθείς ομάδες για COVID -19. (CDC 2020, ACOG 2020, RCOG 2020) Είναι πάντα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να προστατεύονται από λοιμώξεις. (CDC 2020)

 

κορωνοϊός σε εγκύουςΤι επίδραση έχει ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη; 

 

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό δεν φαίνεται να έχουν βαρύτερα συμπτώματα συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν νέο ιό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως μπορεί να επηρεάσει. Αναμένεται ότι η πλειοψηφία των εγκύων θα βιώσει ήπια ή μέτρια συμπτώματα που θα μοιάζουν με κρυολόγημα/γρίπη. (RCOG 2020)

Σοβαρότερα συμπτώματα, όπως πνευμονία, φαίνεται να είναι συχνότερα σε μεγαλύτερους ανθρώπους, σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας.(RCOG 2020)

Εάν έχετε προβλήματα υγείας όπως άσθμα ή διαβήτη, μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο αδιάθετη εάν έχετε κορωνοϊό.(RCOG 2020)

 

Μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο;

 

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. (RCOG 2020)

Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να περάσει από τον πλακούντα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, ενώ είστε έγκυος. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείτε απίθανο να προκαλέσει βλάβες στο μωρό σας.  (RCOG 2020,CDC 2020, ACOG 2020)

Στην Κίνα κάποια από τα έμβρυα γεννήθηκαν πρόωρα. (RCOG 2020,CDC 2020, ACOG 2020) Είναι όμως αβέβαιο εάν προκλήθηκε εξαιτίας του κορωνοϊού ή εάν ήταν απόφαση των ιατρών λόγω της κακής κατάστασης των γυναικών.(RCOG 2020)

 

κορονοιος εγκυμοσυνηΜπορώ να γεννήσω φυσιολογικά αν έχω εκτεθεί στον κορωνοϊό; 

 

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι δεν μπορείτε να γεννήσετε φυσιολογικά ή ότι θα ήταν ασφαλέστερο γεννήσετε με καισαρική, εάν θεωρείστε ύποπτο κρούσμα ή αν είστε επιβεβαιωμένα θετική στον κορωνοϊό. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να ακολουθηθεί το πλάνο τοκετού σας. (RCOG 2020, CDC 2020)

Παρόλα αυτά, εάν η αναπνευστική σας κατάσταση έχει επιβαρυνθεί αρκετά και επιτάσσει άμεσο τοκετό, τότε θα μπορούσε να συστηθεί μια καισαρική τομή.(RCOG 2020)

Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που θεωρούνται ύποπτο κρούσμα ή είναι θετικές στον κορωνοϊό δεν μπορούν να κάνουν επισκληρίδιο ή ραχιαία αναισθησία. (RCOG 2020)

 

Θα χωριστώ από το μωρό μου;

 

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων προτείνει ότι τα νεογνά των γυναικών που είναι θετικές στον κορωνοϊό, θα πρέπει να θεωρούνται ύποπτα κρούσματα και γι’αυτόν τον λόγο συστήνεται να βρίσκονται προσωρινά σε διαφορετικά δωμάτια, ώσπου να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσης . (ACOG 2020)

Αντίθετα το Βρετανικό Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων προτείνει ότι το να μείνει η λεχώνα μαζί με το μωρό της ή και το να το έχει δέρμα με δέρμα εάν η ίδια είναι επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα, μπορεί να γίνει εάν αυτό είναι επιλογή της. Αναφέρει ότι υπήρξαν κάποιες αναφορές στην Κίνα για απομάκρυνση του νεογεννήτου από την μητέρα του, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να έχει πιθανώς αρνητική επίδραση στον θηλασμό και στον δεσμό τους. Προτείνει ότι θα πρέπει να προηγείται συζήτηση για τους κινδύνους και τα οφέλη μεταξύ της οικογένειας και του νεογνολόγου που είναι υπεύθυνος για την φροντίδα του. (RCOG 2020)

 

θηλασμος κορονοιοςΜπορώ να θηλάζω το μωρό μου εάν έχω κολλήσει ή θεωρούμαι ύποπτο κρούσμα; 

 

Υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις που ο θηλασμός ή η σίτιση με μητρικό αντλημένο γάλα δεν συστήνεται. Η πρωταρχική ανησυχία δεν είναι το εάν ο ιός μεταδίδεται μέσω του γάλακτος, αλλά το εάν μια προσβεβλημένη γυναίκα, μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά την περίοδο του θηλασμού. Μια θετική μητέρα ή μητέρα που θεωρείται ύποπτο κρούσμα, θα πρέπει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στο παιδί, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών πριν από το άγγιγμα του μωρού και η χρήση μάσκας. Μην φτερνίζεστε η μην βήχετε πάνω από το μωρό σας. Εάν η μητέρα αντλεί το μητρικό γάλα με χειροκίνητο ή ηλεκτρικό θήλαστρο,θα πρέπει να πλένει τα χέρια της πριν αγγίξει το θήλαστρο ή κομμάτια του/των μπουκαλιών/σκευών και να ακολουθεί τις οδηγίες για καλό καθαρισμό μετά από κάθε χρήση. Εάν δεν θηλάζετε και αντλείτε το γάλα σας τότε σκεφτείτε να ταΐζει το μωρό σας κάποιος άλλος πχ. ο πατέρας.(ACOG 2020, RCOG 2020, CDC 2020)

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι απεκκρίνεται ο ιός στο μητρικό γάλα. (ACOG 2020,RCOG 2020, CDC 2020)

Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) της Ελλάδος συστήνει στις έγκυες προληπτικό κατ’ οίκον περιορισμό.

  • Καλύψτε τον βήχα σας με τον αγκώνα σας.
  • Αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Περιορίστε τις επαφές σας ακόμα και με τους υγιείς, είναι πιθανό να είναι φορείς και να μην έχουν εκδηλώσει ακόμα συμπτώματα.
  • Κρατήστε στοκ προμηθειών, ώστε να μην βγαίνετε έξω.
  • Παραγγείλτε Online πράγματα όπως πχ. σουπερμαρκετ.
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για αρκετή ώρα και χρησιμοποιείτε αντισηπτικό. Θεωρήστε οποιοδήποτε αντικείμενο ως πιθανά μολυσμένο.

 

 

Οι μαίες του Μαιευτικού Κέντρου είναι δίπλα σας για οτιδήποτε χρειαστείτε. 

 

Βιβλιογραφία

 

https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Practice-Advisories/Practice-Advisory-Novel-Coronavirus2019?IsMobileSet=false

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fspecific-groups%2Fpregnancy-faq.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/high-risk-complications.html

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/

 

 

Γράφει η μαία του Ευ Οικογένεια, Αναστασία Χαρίτου.