ΔΙΔΥΜΑ – ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ

δίδυμα φυσιολογικός τοκετός

23 Νοέ ΔΙΔΥΜΑ – ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ

Έκανες τη β- χοριακή … και ήταν πολύ αυξημένη!!
Έκανες τον υπέρηχο και … Voilà!!!
Τα μωρά σας είναι 2! (Έτσι εξηγείται και η μεγάλη β-χοριακή)

Είτε πρόκειται για εξωσωματική είτε για τυχαίο αποτέλεσμα σίγουρα η δίδυμη εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός που θα σου έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά!

Η εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός γεμάτο με υπέροχες και απίστευτες αλλαγές που οδηγούν σε ένα θαυματουργό αποτέλεσμα. Ένα τόσο δα μικρούλι ανθρωπάκι.

Η δίδυμη εγκυμοσύνη, τα έχει όλα εις διπλούν. Ετοιμάσου λοιπόν για ένα υπέροχο ταξίδι με τη διπλή δουλειά από αυτή που έχει να κάνει κάθε άλλη μαμά, αλλά και με τη διπλή χαρά και ενθουσιασμό.

Η δίδυμη εγκυμοσύνη δεν είναι κάτι περίεργο, τουναντίον το ανθρώπινο είδος ήταν πάντοτε ικανό να κυοφορήσει και δίδυμα.

Ορίστε μερικά «μυστικά» που κάθε μαμά (και μπαμπάς) με δίδυμα είναι χρήσιμο να ξέρει:

#1 Υπάρχουν 2 είδη διδύμων: Μονοζυγωτικά- Διζυγωτικά

Τα πανομοιότυπα (μονοζυγωτικά) δίδυμα είναι το αποτέλεσμα ενός εμβρύου (ενός ζυγωτού) το οποίο χωρίστηκε σε δύο μωρά. Περίπου το 1/3 των διδύμων είναι πανομοιότυπα. Τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν το ίδιο DNA και είναι απόλυτα όμοια στην εμφάνιση.

Τα μη πανομοιότυπα (διζυγωτικά) δίδυμα είναι το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών γονιμοποιημένων ωαρίων. Κάποιες γυναίκες απελευθερώνουν περισσότερα από ένα ωάρια κατά την ωοθηλακιορρηξία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δύο γονιμοποιημένα έμβρυα (ζυγωτά). Αυτό το είδος διδύμων έχουν διαφορετικό DNAκαι μοιάζουν μεταξύ τους ως απλά αδέρφια.

#2 Μπορεί να έχεις δίδυμη κληρονομικότητα.
Στην περίπτωση που η δίδυμη εγκυμοσύνη σου δεν ήταν αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά φυσικό γεγονός υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις κάποια κληρονομικότητα.
Εάν περιμένεις πανομοιότυπα δίδυμα τότε δεν υπάρχει κάποιος γνωστός κληρονομικός λόγος.
Αντιθέτως αν περιμένεις διζυγωτικά δίδυμα (το αν είναι διζυγωτικά ή όχι τα δίδυμά σου θα στο πει ο γιατρός σου στο υπερηχογράφημα) μάλλον έχεις κληρονομήσει ένα «δίδυμο» γονίδιο.

#3 Τα δίδυμα μπορεί να ξεκινήσουν τον ιδιαίτερο δεσμό τους από τη μήτρα.

Αν ξέρεις κάποια δίδυμα θα έχεις παρατηρήσει τον ιδιαίτερο δεσμό που έχουν. Ακόμα και στη γέννα τα δίδυμα δείχνουν να έχουν μια ιδιαίτερη συμπεριφορά μεταξύ τους. Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν πολλά ζεύγη διδύμων πριν τη γέννα και βρήκαν πως το δέσιμο ξεκινά πριν από αυτή. Υπέρηχοι έδειξαν πως ακόμα και σε ηλικία κύησης 14ων εβδομάδων τα δίδυμα πλησιάζουν το ένα το άλλο και μάλιστα τείνουν να γίνονται πολύ προσεκτικά όταν πλησιάζουν τα μάτια του δίδυμου αδερφού τους.

#4 Θα πρέπει να προσέχεις πολύ τη διατροφή σου και ίσως χρειαστεί να πάρεις και κάποια συμπληρώματα.

Θα χρειαστεί να πάρεις κάποιες παραπάνω θερμίδες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να τρως για δύο. Πόσο μάλλον για τρείς. Θα πρέπει να τρέφεσαι πολύ προσεκτικά αφού στη δίδυμη κύηση θέλουμε πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά ούτε ένα κιλό παραπάνω από το επιτρεπτό.

Η δίδυμη εγκυμοσύνη έχει αυξημένη ανάγκη για φιλικό οξύ και σίδηρο. Θα πρέπει να προσέχεις πολύ τη διατροφή σου και να προσλαμβάνεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο και φιλικό οξύ, επιπλέον κατά πάσα πιθανότητα θα πάρεις και συμπληρώματα γι αυτά τα δύο.

#5 Μπορεί τα μωρά σου να μην μεγαλώσουν το ίδιο.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το βάρος γέννησης των διδύμων. Η εγκυμοσύνη σου θα έχει πιο στενή παρακολούθηση απ’ ότι μια απλή εγκυμοσύνη. Στο τρίτο τρίμηνο η υπερηχογραφική εκτίμηση της ανάπτυξης των εμβρύων βοηθά πολύ στο να διαπιστωθεί αν και τα δύο μεγαλώνουν καλά.

#6 ΕΧΕΙΣ επιλογές για τον τοκετό.

Η δίδυμη κύηση θεωρείται υψηλού κινδύνου στον μαιευτικό κόσμο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχεις επιλογές για τον τοκετό σου. Σίγουρα θα έχεις ακούσει πως η καισαρική τομή είναι απαραίτητη για τα δίδυμα, όμως η αλήθεια είναι πως είναι πολλές οι γυναίκες που γεννούν υπέροχα με φυσιολογικό τρόπο και με ασφάλεια τα δίδυμά τους.

Ανάλογα με το είδος των διδύμων που κυοφορείς, τις θέσεις των μωρών, την ηλικία κύησης και άλλους παράγοντες ο κολπικός τοκετός μπορεί να είναι μια εφικτή και ασφαλής επιλογή. Εάν περιμένεις διζυγωτικά μωρά θα έχουν δυο διαφορετικούς αμνιακούς σάκους και δύο διαφορετικούς πλακούντες. Η επιλογή της σωστής μαιευτικής ομάδας που σέβεται, υπερασπίζεται τα θέλω σου και έχει εμπειρία σε τοκετούς διδύμων είναι πολύ σημαντική.

Εάν παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητο να γίνει καισαρική τομή, πάλι υπάρχουν επιλογές.

  • Μπορείς να περιμένεις μέχρι να ξεκινήσει ο τοκετός μόνος του και να μην μπεις με ραντεβού για καισαρική
  • Μπορείς να κάνεις επισκληρίδιο και όχι γενική αναισθησία
  • Μπορείς αμέσως μόλις βγουν τα μωρά να ζητήσεις να σου τα φέρουν και να τα ακουμπήσεις πάνω σου δέρμα με δέρμα.
  • Μπορείς να τα βάλεις αμέσως στο στήθος σου για να θηλάσουν.
  • Μπορείς να διεκδικήσεις να μην κοπεί αμέσως ο λώρος ή οι λώροι αλλά να περιμένεις μέχρι να σταματήσει/ουν να πάλλεται/ονται.

Πάντοτε υπάρχουν επιλογές και η σωστή ενημέρωση είναι αυτή που παίζει το σημαντικότερο ρόλο στο να τις ανακαλύψουμε και στη συνέχεια να τις διεκδικήσουμε!